Skrzynia na mięso to produkt niezbędny w przemyśle spożywczym. Pojemnik na mięso jest optymalnie dostosowany do transportu i przechowywania mięsa, kiełbasy i innych wyrobów mięsnych. Najlepsze skrzynie to te, które są wykonane z tworzyw sztucznych, które dopuszczone są do kontaktu z żywnością. Co więcej specyficzne właściwości tego rodzaju tworzyw sprawiają, że wszystkie wykonane z nich produkty są higieniczne i łatwe w czyszczeniu.
Idealne dopasowanie
Nowoczesne i najczęściej stosowane skrzynie na mięso dostosowane są do systemów przenośnych, a co więcej są odporne na pęknięcia i bardzo stabilne. Specyficzna budowa skrzyni na mięso, a dokładniej gładkie i łatwe do mycia powierzchnie powodują, że skrzynki są łatwe do utrzymania w czystości i przystosowane do myjek automatycznych.
Specyficzna budowa tego typu skrzynek, a dokładniej specjalnie zaprojektowane otwory boczne zapewniają bardzo dobrą wentylację produktów, zaś boczne uchwyty ułatwiają transport i przenoszenie skrzynek pustych lub z produktami. Idealna plastová prepravka to ta, która została wykonana z polietylenu czyli tworzywa, które dopuszczone jest do kontaktu z żywnością. Co więcej tego typu tworzywo można z powodzeniem poddać recyklingowi, co na pewno ucieszy wszystkie osoby, którym zależy na dbaniu o środowisko.
Różne rozmiary
Skrzynie na mięso dostępne są w różnych rozmiarach. Takie rozwiązania pozwalają na dopasowanie produktu do prowadzonej działalności. Możliwość wyboru spośród różnych rozmiarów zdecydowanie ułatwia planowanie transportu, a także późniejsze magazynowanie skrzynek. Nowoczesne skrzynki na mięso zostały zaprojektowane w taki sposób, by ułatwiać transport krajowy i międzynarodowy produktów mięsnych. Materiał, z którego wykonane są skrzynki na mięso jest też niezwykle odporny na szeroki zakres temperatur, dzięki czemu nie musimy obawiać się, że skrzynki ulegną uszkodzeniu podczas transportu w różnych warunkach. Co więcej, skrzynie na mięso dostępne są też w różnych kolorach, przy czym w branży spożywczej przyjęło się, że do kontaktu z mięsem i produktami mięsopochodnymi najczęściej wykorzystuje się skrzynki w kolorze czerwonym. Nie jest to oczywiście regułą, ale ułatwia segregowanie produktów firmom, które zajmują się branżą spożywcze. Skrzynki na mięso z tworzywa sztucznego są zdatne do użytku nawet przez kilka lat.